Min alldeles egna sirapslimpaeftwr

efter 7 års experimenterande.

Tester av andras recept.
Så har jag gjort en sirapslimpa.
Tycker andras limpor blivit trista grova bröd mest.

Så detta är helt mitt eget.

Du behöver:
Hushållsassistent
Ugnstermometer 
Våg
Jäst
Salt
Filmjölk
Pofiber
Guarnkärnmjöl (finns på tex bodyshop och ibland apotea. Viktig ingrediens!)
Xantangummi . Finns i välsorterade mataffärer. Ofta Ica maxi mm. Även på internet)

Strösocker
Mörk sirap
Röd finax mjölmix
Olivolja
Bakpulver
Ett ägg


Hushållsassistent:

1/3 paket  jäst
0.75 dl mörk sirap 
1 msk socker
1 tsk salt

Rör ihop litegrann med en sked

Värm 4 dl filmjölk till 37grader
Häll det över jästgeggan

Häll i 0.5 dl pofiber. Rör runt

Ha i 2 msk olivolja eller annan matolja 


Nu tar du fram hushållsvåg

Ställ bunke på vågen. Nollställ med bunke på
och häll i mjölmix.

450 gram. Helst varken mer eller mindre.
Väg alltid!!

I den blandningen (i bunken du vägde mjölet i) :har du nu i

En knivsudd - alltså Max ett halvt kryddmått typ- Xantangummi 

0.5 tsk guarnkärnmjöl 
Och 0.5 tsk bakpulver

Rör om så allt blandar sig i mjölet.


Häll nu ner allt i den bunken ner i bunken i Hushållsassistenten.
Kör igång lite så det börjar blanda sig
Stanna och skrapa ner mjöl som packar sig längs kanterna.

När det blandat sig ordentligt så kör du på ganska hög hastighet i minst 5 minuter

Medans den rör så tar du fram plåt och bakplåtspapper 

Slaffsa ut den sega tjocka smeten till en enda klump på bakplåtspapperet
Forma klumpen med en sked eller slickepott doppad i kallt vatten.
Doppa, platta, doppa, forma.
Inte så noga men ja , till en bulle.


Stick lite hål i den.

Strö över lite mjöl,
Lägg på ett bakplåtspapper 
Täck med en handduk
Låt jäsa i 40 minuter 

Sätt på ugnen på vanlig under-övervärde på 190 grader

När den jäst klart:

Stick några fler hål i brödet 
Knäck ägget i en skål och vispa ihop det med en gaffel eller visp.
Pensla äggblandningen utanpå brödet

Sätt nu in termometern i mitten på brödet
Har du digital så ställ den på 96 grader

Nu in i ugnen. Inte allra längst ner men näst längst ner

Det brukar ta ungefär 40 min att få den upp till 96 grader i innertemperatur 

Ta ut den nu härliga brödlimpan

Låt den svalna- helst nästan helt- innan du skär den, under bakduk


Skär i skivor och frys gärna in den direkt sen och ta fram skiva för
Skiva. Men den håller sig någon dag rätt ok i försluten påse.
Bästa sättet att Tina är långsamt framme på bänken bara.
Eller på väldigt svag värme i ugnen.

Voilà!

Limpa

Här kan du köpa xantan gummi



Och här guarnkärnmjöl 

http://www.bodystore.com/catalogsearch/result/?q=Guarnkärnmjöl+

Om de inte finns i din affär