Lillemors glutenfria tunnbröd

På begäran lägger jag upp detta också


Gör halva du om du inte vill ha mängder:)


150 g margarin
9 dl mjölk
1.pkt jäst
3 tsk salt
2 msk fiber husk( viktigast)
1 dl sirap
1 pkt + 3-4 dl utöver det paketet (ca 1000 gr om du vill dela)

Smula jäst
Häll på sirap och salt över jästen

Smält smör i kastrull ,Häll i mjölk
Värm 37 grader
Häll detta över jästen

Ha i fiberhusk . Låt den svälla tio  min
(Kan byta till 1.5 tsk guarnkärnmjöl och ett kryddmått Xantangummi)
 
Ha i hälften av mjölet 
Sen har du i några dl i taget medans maskinen knådar det blir ingen riktig deg-deg men lite seg tjock smet typ

Jäs i bunke
30 min

Ta bitar stora som ett stort ägg 
Ha på lite mjöl
Forma til runda bollar i handen
Ha på mer mjöl
Kavla till runda tunnbröd ( får vara något försiktig men går rätt bra )
Nagga dom gärna

Stek i torr stekpanna på 3/4 effekt på spisen (typ nästan 5 on du har 6 nr på spisen. Nästan 7 om du har 9 siffror på spisen osv)

Vänd brödet när det börja bli luftbubblor på ovansidan 
Och andra sidan bara en 20 SEK
Svalna under bakduk

Frys in så fort det svalnat
Tina en i taget försiktigt. Inte så det blir varmt liksom

Lillemors frasiga glutenfria baguetter och frallor

Nytt recept igen.

Superlyckat!!!
Äntligen!

Ska ni göra mina recept så får ni följa receptet.
Har ni i annat så finns inga garantier för nåt.
Då tar jag avstånd helt

Rekommenderar VERKLIGEN guarnkärnmjöl och Xantangummi 



50 gr jäst
8 dl vatten 
3 msk olja
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 tsk guarnkärnmjöl 
1 krm Xantangummi 
900gr röd finax mjölmix( plus nån dl att hantera degen med. 1 rött paket räcker alltså)


Smula jäst i hushållsassistentbunke
Värm vattnet till 37 grader.
Blanda vatten och jäst

Ha i socker och olja över jästvattnet

Väg upp 850 gram röd finax blanda ner guarnkärnmjöl Xantangummi och salt i mjölet

Ner med mjölblandningen i hushållsassistenten

Kör ett par sekunder, dra sedan ner mjöl om det hamnat på sidorna  i bunken.
Kör  sen på ganska hög effekt med degkrok i 5-7 min sen har du i den sista 50 grammet mjöl och kör tills det precis blandat sig

Jäs i övertäckt
bunke i 30 min

Nu blir det klibbetikladd


Vält ut den miserabelt kladdiga degen på mjölad bakmatta eller liknande.
Försök forma frallor ( två stekspadar eller liknande fulla i mjöl) och för försiktigt massan (som ska bli en fralla) över till plåt med bakplåtspapper på.

När de är på plåten, försök forma så gott det går med sked doppat i kallt vatten)

För att göra baguette : skär av en 20 cm lång korv med deg från den stora degblobben. 
Mjöla på båda långsidor av "korven" och för den försiktigt till (baguette)plåten i en så bra form som möjligt med tex lång spatel eller stekspade

Låt jäsa under bakduk 30 min för både frallor och baguetter
Eller om det är allt för kladdigt. Sätt på ugnen lite svagt och ställ brödet att jäsa på ugnen. Bara så det blir lite lite varmare än rumstemp



Sätt på ugnen på 200 grader varmluft 
(Blir bäst m varmluft men funkar med vanlig ugn fast då runt 225 grader)


(Baguetter gjorde jag utan vallmofrön)


Spraya med duschflaska "pysch pysch" över bröden och baguetterna
Rätt så blött ska det vara.
Du strör vallmofrön över frallorna när de är blöta


Nu in i ugnen i ungefär 25 min.

De får färg när de är klara( tar en evig tid) och då är de super frasiga


Hård skorpa och mjukt och lite "segt" inuti.
Perfekt 


Låt svalna på galler utan bakduk så det frasiga håller i sig

Awsome!!

Testa verkligen guarnkärnmjöl !
(Finns på bodystore.se och Ica har oftast Xantangummi - men var försiktig med Xantangummi , blir lätt svampigt av det om det blir för mkt)

Lillemors glutenfria oréos

Japp. En del kan man göra själv faktiskt.

Särskilt med tanke på pris.

Ca 25 st klara oréos


Kör
140 gr margarin
1.5 dl florsocker
1.5 dl kakao
Och 4 dl finax röd mjölmix
0.25 tsk bakpulver (alltså yttepytte )
I matberedare tills det blir en "deg"

Kyl i kylen ca 15-20 min

Kavla ut degen till ungefär 5 mm tjockt (silikon eller plastkavel är toppen. Ha på lite lite mjöl om den fastnar i kaveln)

Ta ut lagom stora runda mått med t.ex en uppånedvänd äggkopp, ett snapsglas eller liknande

Sen in med alla (ca 50) kakorna i ugnen
Jag kör varmluft så blir de lite sprödare och jag kan köra alla plåtar samtidigt 
Vanlig ugn 175 grader i 5 min OBS ÄNDRAT!!!


(Varmluft ca 150-160 i 5 min)

Låt kakorna svalna


Nu gör vi vaniljkrämen


110 gr margarin rumstempererat
5 dl florsocker (sikta ner det i bunken)
1 tsk flytande vaniljextrakt
2 msk varmt vatten

Vispa med elvisp tills det blivit en rätt fluffig massa

Spritsa ut vaniljkrämen på hälften av kakorna ( i en boll på mitten eller hela väljer du själv)

Sätt på de o-spritsade kakorna som lock
Låt stå och stelna eller ställ in i frysen i ca 20 min

Kakorna går jättebra att frysa ok och Tina ett par i taget i rumstemp ca en 30 min