Nytt uppdaterat glutenfritt tunnbrödsrecept

Lillemors egna glutenfria tunnbröd 

Uppdaterade mitt tunnbrödsrecept igår. Blev asbra (var gott förut också men lite svårkavlat. Och gjorde en mer normal storlek på sats 😂)

Nytt recept på lillemors tunnbröd 

Ca 22 st
1 Pkt jäst
7dl filmjölk (har använt gräddfil och mjölk blandat 50/50 om jag glömt köpa fil)
0.7 dl pofiber 
1.5 msk fiberhusk 
0.7 dl ljus sirap 
75 gr margarin
3 msk olja (raps- olivolja el vad du har)
2 tsk salt
600 gram röd finax 
1/2 tsk guarnkärnmjöl 
1/2 tsk Xantangummi
1 dl kokt och sen riven potatis 
(brukar skala och koka en 4-5 potatisar, riva och lägga i frysen och bara Tina det jag behöver. )

( går åt en hel del mjöl till utbakningen så ha ett fullt paket när du börjar)

Smula jäst i hushållsassistent 
Häll på salt sirap och olja - rör runt

Smält margarinet i kastrull. 
Häll filmjölken i kastrullen och rör tills det blir 37 grader.

Häll filmjölksblandningen över jäströran och ha i fiberhusk och pofiber 
Låt stå i 10 min och sväll.

Ha i den rivna potatisen 

Ta fram tex en glassbunke att väga mjölet i.
När du mätt upp 600 gram så tar du i guarnkärnmjöl, Xantangummi i mjölet och rör runt så det blandas i bunken.

Nu häller du mjölblandningen i hushållsassistenten och kör den i 5 minuter.

Låt jäsa i degbunken 40 min

Ta fram torr stekpanna.
Sätt plattan på ca 60% av full värme (prova er fram)

Ta en bit av degen du vällt upp på det mjölade bakbordet, ungefär stor som ett stort ägg.

Knåda till den i händerna med en hel del mjöl, tills den blir fastare och inte riktigt så kladdig

Kavla tunt tunt på rejält mjölat bakbord.
Använd tunn tunn spade el liknade att få upp den från bakbordet.

Släng den i stekpannan och nagga rejält.
Låt steka på den sidan tills du ser bubblor på ovansidan.
Då vänder du, naggar lite till, och steker ungefär en 30-50 sekunder på andra sidan.

Låt de svalna under bakduk.

Brukar borsta av det mesta av det lösa mjölet som är kvar efter stekningen med en brödpensel innan jag lägger dom i fryspåsarna
In i frysen sen och tina en i taget väldigt försiktigt i micro eller på bänken i rumstemp. (null)

(null)

(null)